COVID levél 2020APR02

Az április 2-n megküldött levél szövege:

"A szemészeti magánpraxisokat, hasonlóan  más ágazatokhoz, kritikusan érinti a COVID 19 járvánnyal kapcsolatban kialakult helyzet. Ennek áttekintésére a Magán Szemorvosok  Közösségének Egyesülete (MASZKE) az érdeklődő kollégák részvételével telekonferenciát tartott március 30-n este és a következő megállapításokat tette:

  • A jelenlegi helyzetben, mivel csak sürgősségi ellátás nyújtható és a tervezett beavatkozások halasztandók, a kisebb magánpraxisok nem, vagy korábbi aktivitásuk töredékén működnek. Tekintettel a szemészet szakma jellegére (különösen fertőzésveszélyes terület), legtöbb esetben ez a magánpraxisok bezárását jelenti.


  • A bevétel kiesése nemcsak a  orvosok egzisztenciáját veszélyezteti. A praxisok által foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók, recepciósok, asszisztensek, optometristák megélhetése szintén bizonytalanná vált.  A nem működő rendelők nem tudják kitermelni az alkalmazottak bérét és járulékait, ami tömeges elbocsátásokhoz vezethet ebben a szektorban is.


  • A kollégák elbocsátást követően a munkanélküliek táborát növelik. Amennyiben más munkakörben helyezkednek el, kiesnek az egészségügy rendszeréből. Hiányukban a járvány elmúltával vagy csillapodásával nem lesz lehetséges a dinamikus újrakezdés. Ne feledjük, hogy a magánorvosi, köztük a szemészeti magánpraxisok jelentős terhet vállalnak át a közfinanszírozott ellátási rendszerből. A magánpraxisok kiesése a közfinanszírozott ellátás jelentős túlterhelését fogja okozni a járvány megszűnésével, csendesedésével.


Ennek megfelelően megítélésünk szerint a fő prioritás a munkahelymegtartás támogatása.


A kormányzat gazdaságvédelmi intézkedései számos szektorban és vállalkozási formában hatékonyan segítik a munkaerő és a munkahelyek megtartását.


A magánszemorvosok és általában a magánorvoslás nevében kérjük ezen kormányzati intézkedések kiterjesztését a magánorvosokra és az általuk működtetett vállalkozásokban dolgozókra. Így kérjük :

  • A járulékok elengedését vagy jelentős csökkentését ebben a szektorban is, függetlenül attól, hogy az adott vállalkozás milyen jogi keretek között működik és munkatársait miként alkalmazza (alkalmazotti jogviszony, KATA-s vagy KIVA-s vállalkozó, egyéni vállalkozó). Nagyra értékeljük a kormányzat eddigi ilyen lépéseit (KATA-s vállalkozások) de azokat nem tartjuk elégségesnek. Megítélésünk szerint az egészségügyi magánszektor hosszú távú jelentősége nem kisebb, mint az idegenforgalomé vagy a taxisoké, vendéglátásé .

  • A válság elhúzódása esetén  járuljon hozzá a kormány a  bérekhez is. Egyes országokban az állam állja  megtartott munkahelyek esetén a bérek akár 80%-át. Ez a bérátvállalás a munkahelymegtartás leghatékonyabb eszköze. 

  • A jogszabályok és irányelvek betartása mellett a sürgősségi vagy nem halasztható ellátást végző praxisok számára biztosítsák a megfelelő egyéni védőfelszerelés (maszk, sapka, megfelelő fertőtlenítő oldatok) tényleges beszerzésének lehetőségét.   Konkrét lehetőséget kérünk, ahol a fertőtlenítőszert és más egyéni védőfelszerelést annak fizikai valójában átvehetjük illetve megvásárolhatjuk.

  • Az állami, önkormányzati tulajdonú bérlemények esetében kötelezzék a bérbeadókat bérleti díj fizetési moratóriumra. Tegyenek javaslatot a magán bérbeadók felé is. 

  • Tekintettel arra, hogy a magánpraxisoknak eddig nem volt kötelező az EESZT-hez való csatlakozás, elektronikus receptírás lehetőségét a magánpraxisok általában még nem alakították ki. Ez a krónikus, gondozott betegek ellátásában nehézséget okoz: a magánorvos nem tudja az eddigi megalapozott terápiát (például a zöldhályog ellenes szemcseppeket) a betegnek elektronikusan felírni. Ebben nagy segítség lenne könnyített csatlakozás lehetősége az elektronikus vényírási rendszerbe. (Pl.: A NEAK Orvosi Recept Kitöltő Alkalmazás (ORKA) rendszerének elektronikus vényírásra való alkalmassá tétele). 


Kérjük tehát a fentiek megfontolását, figyelembe vételét és támogatását a döntéshozók

irányában a közeljövő kormányzati válságkezelő intézkedéseinek tárgyalása során. 


Dr Seres András

szemész szakorvos

elnök  

Magán Szemorvosok  Közösségének Egyesülete

"
Comments